Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi

Mitja Obed, Fernando Leria Jiménez

ENTROPIJA

sodobno-plesna predstava eksperimentalnega flamenka

ENTROPIJA <em>Foto: Drago Videmšek</em>
Foto: Drago Videmšek

Mitja Obed, Fernando Leria Jiménez, 2022

Trajanje: 50 minut brez odmora

Koreografija in ples: Mitja Obed
Avtor in izvajalec glasbe: Fernando Leria Jiménez
Projekcije: Fernando Leria Jiménez
Kostumografija: Kiss the Future
Fotograf: Drago Videmšek
Producent: Mitja Obed
Koprodukcija: Društvo Predmestje
Sofinanciranje: Ministrstva za kulturo Republike Slovenije

Gre za dialog plesalca in elektronike, ki svoj navdih jemlje v entropiji zaprtih in odprtih sistemov. Entropija je povezana z naključnostjo, torej odsotnostjo informacij. V živih bitjih je ta prvobitna informacija DNK, ki entropijo nadzoruje in preprečuje razkroj. Sodobni flamenko temelji na urejeni strukturi, ki se v veliki meri naslanja na ritem, orodje v pričujoči predstavi pa so sekundarna usta, ki jih plesalec dobi s tem, ko elektronska naprava preko napetosti, sprožene z udarci plesalca, proizvaja zvoke, ki plesalčevo telo podaljšajo v prostor. Plesalec in koreograf Mitja Obed je eden najbolj znanih flamenko umetnikov pri nas. Svoje večletno sodelovanje s Fernandom Leria Jiménezom, kontrabasistom in vsestarnskim glasbenikom iz Madrida, v Entropiji nadgrajuje v intervencijo plesalca, ki ni samo gibalna ampak tudi zvočna.

S podporo Veleposlaništva Španije v Sloveniji. 

Mitja Obed je plesalec flamenka kot tudi eksperimentalnega (sodobnega) flamenka. Izobraževal se je v PKD Flamenko v Ljubljani, na akademiji Amor de Dios v Madridu in na baletni šoli Stevens. V svojem delu se loteva raziskovanja flamenka, ki pa ga preoblikuje in uporablja kot orodje za izražanje svojih idej in konceptov. Pri izrazu na sceni se ne ustavlja zgolj pri tradicionalnem, marveč prestopa njegove meje in ga bogati s sodobno-plesnim besediščem, baletom in drugimi plesnimi oblikami, prav tako pa s pristopi fizičnega gledališča in zvokovne improvizacije. Deluje z različnimi umetniki z raznih področjih (flamenko, jazz, klasični glasbeniki, plesalci moderna in sodobnega plesa, baletni plesalci, pesniki, likovniki) v Sloveniji in tujini (Hrvaška, Španija, Italija, Avstrija, Srbija, Madžarska). Njegova avtorska dela so plesne predstave Entropija (2022), Dictarot (2021), Imagen (2020), Box (2015), diStoRTion (2017). Deluje tudi kot sokoreograf in ustvarja na področju plesnega filma. Je umetniški vodja plesno-glasbenega koncertnega cikla Espacio flamenco.

Fernando Leria Jiménez se je izobraževal na Universidad Complutense de Madrid in Conservatorio Superior de Musica de Castilla y Leon v Salamanci. Bil je član Mladinskega orkestra Španije (JONDE), FOE Guimarães (Portugalska), glavnega simfoničnega orkestra v evropski prestolnici kulture 2012. Deluje na glasbenem in pedagoškem polju, na slednjem predvsem v povezavi z vplivom glasbe na družbo. Bil je del raziskovanj v Sistema Nacional de Educacion Musical de Costa Rica, Fundacion Nacional Batuta en Quibdo, Arpegio Peru. Je tudi multiinstrumentalist, pri svojih kompozicijah in improvizacijah uporablja raznovrstna glasbila s celega sveta in elektroniko.

Mitja Obed, Vita Osojnik in Lada Petrovski Trnovšek. Avtorski solisti, ki izvirno zaznamujejo težo časa!
Parada plesa


Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi - Uvodna stran