Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi

Françoise Flabat

LLOUISE

plesno-gledališka predstava (15+)

Otvoritvena predstava Platforme sodobnega plesa v presečišču s Poletnim lutkovnim pristanom

LLOUISE <em>Foto: Thomas Bohl</em>
Foto: Thomas Bohl

Créa-Théâtre, 2020

V sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom, Lutkovno gledališče Maribor

Trajanje: 49 minut brez odmora

Zasnova, besedilo in režija: Françoise Flabat
Zasedba: Coralie Meinguet
Videoposnetki/oblikovanje scenografije/motorizacija: Nicolas-Adrien Houtteman
Gola lutka/lutka: Christine Corman
Lutka pajka: Françoise Flabat
Lutka Louise: Matt Jackson
Tehnična podpora: Fred Berthe
Fotograf: dr. Thomas Bohl
Napovednik: Nicolas-Adrien Houtteman
Produkcija: Créa-Théâtre
Podporniki: Centre de la Marionnette de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Fabrique de Théâtre - Service des arts de la Scène de la Province de Hainaut, Théâtre des Doms, Jardin Parallèle de Reims, Maison de la Culture de Tournai – SACD štipendija

Uprizoritev LLouise je nastala po motivih življenja in dela francosko-ameriške umetnice Louise Bourgeois. Gre za subtilno potovanje, na katerem se plesalka ob stiku s predmeti, ki so navdihnjeni z deli umetnice, sprašuje o otroštvu, odnosih, vlogi matere, ženske, umetnice … Vprašanja vodijo do novih vtisov s podobami, plešočim telesom in Louisino dvojnico. Na odru postopoma oživi velikanski motorizirani pajek, ki vodi do trenutka soočenja in odkritja: upamo se ga dotakniti, odriniti, pobožati, kot da bi želeli preseči meje svojih strahov, jeze, lastnih izkušenj, dokler ne pridemo do trenutka sprave. Edinstveno potovanje v osrčje sveta, kjer se združujejo lutke, ples/gibanje in digitalna umetnost.

Françoise Flabat je scenografinja, igralka in manipulatorka lutkovnih predmetov kot tudi moderatorka/trenerka in avtorica. Od leta 1980 je sodelovala pri skoraj tridesetih stvaritva za Créa-Théâtre. Diplomirala je iz uprizoritvenih umetnosti na C.E.T.UCL Louvain-La-Neuve, prav tako pa je se izobraževala v smeri notranja arhitektura/scenografija.

Créa-Théâtre (BE) je profesionalna gledališka skupina, ustanovljena leta 1978. Vse od takrat pušča pečat v svetu lutkarstva. V zadnjem času se Créa-Théâtre intenzivno osredotoča na vključevanje nastajajočih tehnologij v svoje predstave in premika meje tradicionalnega lutkarstva.


Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi - Uvodna stran