Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi

Vanja Kolanovič, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura, Nika Zidar

OKAMENELA

delo v nastajanju (plesna intervencija)

OKAMENELA <em>Foto: Miloš Vujinovič/Nika Zidar</em>
Foto: Miloš Vujinovič/Nika Zidar

Zavod MOJA KREACIJA, Maribor, 2023

Trajanje: 10 minut
Predstavi sledi pogovor (Židovski trg, Vojašniški trg, Slomškov trg).

Koreografija in izvedba: Vanja Kolanovič, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura, Nika Zidar
Mentorstvo: Urša Rupnik
Dramaturgija: Mojca Kasjak
Umetniško svetovanje: Jasmina Križaj
Produkcija: Zavod MOJA KREACIJA, Maribor
Koprodukcija: Plesna Izba Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, II. gimnazija Maribor

Predstava se ukvarja z iskanjem paralel med slovenskimi ljudskimi pripovedkami ter oblikovanjem slovenske pokrajine. V ospredje postavlja zgodbo Ajdovske deklice, katere kamnito lice na Vršiču spada med najlepše slovenske naravne znamenitosti.

Plesni kolektiv ŠIK je zasedba mladih plesalk, ki se je v zadnjih 5 letih predstavila z več samostojnimi plesnimi predstavami (Čudovito preživetje, Materija, Kam si raztresla sekunde, Korenine). Plesalke sodelujejo tudi z drugimi plesnimi zasedbami, s katerimi nastopajo v celovečernih plesnih predstavah in se udeležujejo plesnih tekmovanj ter festivalov v Sloveniji in v tujini. Plesna predstava Okamenela nastaja pod mentorskim vodstvom mednarodno uveljavljene koreografinje Urše Rupnik.

Urša Rupnik je univerzitetno diplomirana kulturologinja ter diplomirana plesalka in koreografinja. Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi in drugimi umetniki. Ustvarja avtorske plesne projekte, deluje v tandemu z Lizo Šimenc v plesnem kolektivu Frankies ter kot umetniški vodja Studia za svobodni ples in Ursus Dancers kolektiva. Več kot desetletje deluje kot asistentka koreografije in delavnic eminentnega, svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joeja Alegada prav tako pa je članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company.


Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi - Uvodna stran