Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi

Teo y la Mar

USMERJEN V ZEMLJO

plesno-performativni koncert

USMERJEN V ZEMLJO <em>Foto: Jan Hauschen</em>
Foto: Jan Hauschen

Maria Keck in Teo Mandžuka, 2023

V sodelovanju s Poletnim Art kampom, Narodni dom Maribor

Trajanje: 60 min brez odmora

Glas, besedilo, ples, cajón: Maria Keck
Kitara: Teo Mandžuka


Teo y la Mar povezuje globoko tradicijo flamenka s svežo interpretacijo in melodičnimi, sodobnimi melodijami v svojih izvirnih skladbah. Ekspresivnost plesa flamenko zavibrira tla in gane srca ter prestopa kulturne meje. Surovi človeški občutki se pojavljajo v strastnih, strnjenih ritmih, odmevih starodavnih zvokov in zemeljskem plesu.

Maria Keck je diplomirala iz sodobne koreografije na Madžarski akademiji za ples in magistrirala iz glasbene terapije na Univerzi Alcalá de Henares. S flamenkom se ukvarja že več kot dvajset let, izdala je štiri albume v zvrsti flamenka, flamenko fusion in world music. Zadnjih devet let živi v Španiji in dela na najprestižnejših flamenko odrih v Madridu z najvidnejšimi domačimi in mednarodnimi umetniki.

Teo Mandžuka je kitarist, rojen na Reki. Z glasbo se je pričel ukvarjati že v zgodnjem otroštvu, pri dvajsetih pa je pričel z igranjem flamenko kitare. Nedolgo zatem je pričel skladati avtorsko glasbo. Leta 2019 je izdal album Spanish Spirit, ki je izšel pri produkcijski hiši Sonoton. Med drugim nastopa na BIG (Baška International Guitar) Festivalu, Flamenco Festival Zagreb, Regional Fest, Summer Festivals (Island of Krk).

Njen glas prihaja do nas kot filtrirana, topla svetloba, ki se spušča izza krošenj krilatih dreves. Kdo ve, ali smo takrat še na tleh? V tistem trenutku je lahko hkrati jesen in pomlad, ni pomembno. V obljubi življenja; cvetni prah lebdi v zraku in semena se raztapljajo v helikoidnem plesu. V Marijini umetnosti je nekaj, kar je le njena najintimnejša last, njena lastna gravitacijska točka, ki ne pozna časa: magija.
Farid Othman-Bentria Ramos, pisatelj in kulturni vodja medkulturnih projektov, Španija


Platforma sodobnega plesa 2023 - Nazaj k naravi - Uvodna stran